Terug

Winterslaap

BEHOEFTE AAN EEN WINTERSLAAP!!!

 

Wat nog meer maakt het zwaar om moeder te zijn?

Last van een kort lontje, heb je moeite met focussen? Is je immuunsysteem ‘om zeep’ en ben je bij het minst of geringste ziek of op z’n minst niet lekker?

Dat zou zo maar eens kunnen liggen aan je slapen of beter gezegd het niet slapen!

De reden waarom je slecht of weinig slaapt kan enorm verschillen en is mogelijk ook nog afhankelijk van de (leeftijds)fase van je kind(eren).

Heb je nog echt kleine kinderen dan zal het je zeker en vast bekend voorkomen, gebroken nachten! Regelmatig ’s nachts je bed uit om te voeden, te laten boeren, een schone pamper, een ‘tutje’ terug steken….

Maar ook wanneer de kindjes wat groter zijn, kun je te maken krijgen met onderbroken slaap. Een ongelukje waardoor je midden in de nacht je kind én een bed aan het verschonen bent. Wanneer kinderen ziek zijn en niet alleen zij wakker worden, maar jij dus ook! Of het nu gaat om te troosten, gerust te stellen, te poetsen, een medicijn te geven, etc.

Misschien heeft je zoon of dochter wel last van nachtmerries of angstdromen; ook dan sta jij binnen ‘no time’ paraat, toch?!

Een goede nachtrust is van groot belang!

Slaaptekort heeft invloed op je biologisch ritme en daar mee op hongergevoel, slaperigheid, alertheid, bloeddruk, hormonen, mentale helderheid en het immuunsysteem.

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je betere beslissingen neemt.

Te vroeg wakker worden zorgt ervoor dat jij een lopende emotiebom wordt. Want in de zogenaamde REM slaap worden ervaringen verwerkt, waardoor de impact minder heftig wordt. Maar juist die slaap wordt onderbroken en je raakt emotioneel uit balans.

Heb je een goede nacht gehad dan leer je sneller én kun je zaken langer onthouden. Dus een aardige verklaring voor dat geheugen dat meer op een zeef lijkt….

Niet echt een optimistisch plaatje!

Heb je een slechte nacht gehad, dan heb ik voor de korte termijn wel enkele tips voor je:

-Drink water, liefst fris. En vermijd koffie.

-Doe ademhalingsoefeningen en zorg zo voor meer zuurstof.

-Zorg dat je voldoende daglicht ziet; ga als het kan naar buiten en zorg er ook voor dat je zoveel mogelijk licht binnen laat.

Haal je slaaptekort in. MAAR…. doe het wel op de goede manier, eentje die wél werkt!

WETEN HOE? KLIK HIER

Symptoombestrijding of oorzaak aanpakken?

Natuurlijk zou het goed zijn om niet met de gevolgen bezig te zijn, maar de oorzaak aan te pakken!

Met oordoppen gaan slapen, babyfoon uit en je kinderen gewoon laten liggen, wanneer ze huilen en een ouder nodig hebben? NEE, dat is niet de oplossing. Maar…. is er geen partner met wie je deze taken kunt verdelen? En wanneer jouw batterij leeg is, kun je wellicht ook afspreken dat jij een aantal nachten mag doorslapen en dat de ander het volledig overneemt.

Mogelijk kun je ook een beroep doen op ouders, schoonouders, broers, zussen of vriendinnen die best eens willen inspringen. Voor hen is het niet continue en zal de last minder groot zijn. Geef ze de korte termijn tips mee om een nachtje slaaptekort in te halen en ze overleven het wel 😉

En onthoud dat je lief mag zijn voor jezelf! Is je energie beneden alle peil, verwacht dan minder van jezelf. Laat de boel de boel, schakel het ‘moeten’ uit, eet eens niet volgens de schijf van vijf en maak het jezelf wat gemakkelijker. Neem rust, doe iets leuks (ontspannen), geef lichaam en geest een ‘boost’ en laat een maaltijd komen.