Terug

Ik zou graag net als Pipi willen zijn

OVER…. TRIAL AND ERROR, GROWTH MINDSET, LET IT GO

 

Leer jij?

En …. HOE leer jij dan?

  • Leer jij door te lezen?
  • Leer jij door te onderzoeken en researchen (internet)?
  • Leer jij door te kopiëren?
  • Leer jij van wat anderen hebben ondervonden?
  • Leer jij door te discussiëren en met anderen ideeën uit te wisselen?
  • Leer jij door te visualiseren?
  • Leer jij door te doen?
  • Leer jij door…..

Leren doen we allemaal, tenminste…. Wanneer we ervoor open staan!

 Ik leer iedere dag!

Ik leer van mijn kinderen. Ze komen bijvoorbeeld met nieuwe informatie. Al langere tijd kijk ik er naar uit dat mijn kinderen naar school gaan en dat ik een soort opfrissingscursus krijg, want eerlijk? Veel van wat ik ooit geleerd heb is ergens naar mijn grote teen gezakt 😉

Zo leren ze onze jongens op school al over GROWTH mindset; dat het maken van een ‘fout’, een KANS is om te groeien. 

De jongens stellen vragen die ik soms direct kan beantwoorden maar net zo vaak vragen, die mij aan het denken zetten waardoor we weer van elkaar leren. Zó leuk. Ze leren me dingen over mezelf omdat ze me spiegelen. Hun gedrag zegt ook weer iets over mij; welke les kan ik daaruit leren? Is het een emotie waar ik ook mee stoei? Krijg ik juist iets te zien dat ik nog wat verder mag ontwikkelen?

Wie van jullie kon ineens lopen?

Nee hè? Dat is met veel vallen en opstaan gegaan. En juist door iedere keer weer op te staan na het vallen, slaag je. Het maakt je sterker.

Ken jij jezelf?

Denk jij in fouten en mislukkingen, in falen en schaamte?   

OF

Zie je het mooie van proberen, een (levens)les, nieuwe opties, kansen, doorzetten, creatiever worden door het eens op een andere manier te doen?

Zet jij pas een stap wanneer de kans groot is dat je ook gaat slagen en dat het dus aan vele voorwaarden voldoet?

OF

Durf jij stapjes te zetten waarvan je nog niet weet wat de uitwerking gaat zijn, neem je de openheid en ontvankelijkheid om te zien wat er gebeurt. Kleur je buiten de lijntjes en word je daarmee een inspiratie voor anderen die uit veiligheid liever ‘in the box’ blijven?

Extern zoeken of intern wéten?

Een gevoel van veiligheid kun je buiten jezelf zoeken; door je te beschermen tegen mogelijke acties of bepaalde personen. Vaak zie je dan vermijdingsgedrag, ga je dingen of mensen uit de weg.

Je kunt er ook voor KIEZEN om een gevoel van veiligheid zelf van binnenuit te creëren.

Nu vraag je jezelf misschien af, maar….

Hoe dan?

Wanneer je over een gezonde portie zelfvertrouwen beschikt, op jezelf vertrouwt, niet afhankelijk bent van de bevestiging van anderen maar bevestiging bij jezelf zoekt of een bepaalde stap goed is en goed voelt, dan creëer je een vrijheid om zelf keuzes te maken, beslissingen te nemen, knopen door te hakken. Ongeacht wat die ander daar mogelijk van vindt.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je nooit rekening hoeft te houden met anderen. Het betekent eerder dat jij zelf achter het stuur zit of achter het roer staat van jouw leven en er eventueel voor kiest om van koers te veranderen.

Wel of geen voldoening?

Wanneer jij je leven leidt vanuit angst dan zul je ook niet dat gevoel van voldoening ervaren. Misschien nog het gevoel dat je beloond wordt (extern) door anderen voor wat je gedaan hebt, maar zo lang dat niet overeenkomt met waar jij voor staat zul je daar niet van gaan stralen, schitteren en sprankelen…

Er is geen goed of fout wanneer het gaat om kiezen voor een veilige (bekende) weg of één die nog gebaand moet worden. Wél is een gevoel van falen en schaamte heel slecht voor je zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling.

Het is ook niet per definitie dat je in álle situaties op dezelfde manier reageert. Interessant is dan om te onderzoeken wanneer je iets wel en wanneer juist niet probeert.

Er is voor veel dingen geen ‘one size fits all’. Wie heeft de wijsheid in pacht? Het is maar hoe je het bekijkt.

We zijn allemaal UNIEK

Met ieder onze eigen kwaliteiten en ook ontwikkelingspunten. Met dat wat we altijd al voor vanzelfsprekend hielden en er daarom niet eens met trots of waardering naar hebben gekeken en ook de blinde vlek van het eigen perspectief, van hoe je de wereld in kijkt… waardoor je andere invalshoeken niet ziet en misschien wel anderen veroordeelt voor het stuk dat voor jou onzichtbaar is.

Dus…..

Herken jij je in dit beeld?

Dat je eerder handelt vanuit het externe; van wat anderen van je verwachten? Doe je er alles aan om maar geen negatieve feedback te ontvangen? Voel je al stress wanneer je jouw visie laat horen, bang om afgewezen te worden? Zet jij pas stappen wanneer je zeker bent dat het ook gaat lukken?

Dan:

Maak jezelf los van angst en schaamte en ga genieten van je volledige potentie!

Ik wil je graag uitnodigen om jezelf te zien in je volle perspectief, te kijken naar alle mogelijkheden en kansen die voor je liggen, en deze vervolgens ook te grijpen om DIE stappen te zetten die jou gelukkig maken.