Terug

Gasten en vis blijven 3 dagen fris

 

EEN GEWAARSCHUWD MENS….

Ik was gewaarschuwd. En een gewaarschuwd mens telt voor 2!

De dag nadat de jongens vakantie kregen, zijn we direct vertrokken naar Nederland. Bij mijn ouders hadden we onze uitvalsbasis en ik kan je verzekeren er zijn slechtere plekken om te verblijven!!! Hun huis voelt nog altijd als THUIS. In mijn geboortedorp, het huis waar ik vrijwel mijn hele jeugd heb door gebracht. Nostalgie.

Ik ben bekend met de uitdrukking “gasten en vis blijven 3 dagen fris”. Na enige tijd ga je je aan elkaar ergeren. Er ontstaan irritaties omdat je ieder je eigen gewoontes hebt en misschien ook wel de verwachting hebt dat de ander het ook op jouw manier doet.

Niets van dat alles!

Eerlijk waar. Met hier en daar enkele dagen bij en met anderen te hebben doorgebracht, zijn we 6 weken gebleven. Geen moment gedacht dat ik ons boeltje maar eens moesten inpakken om de familiebanden in ere te houden. En ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat mijn ouders ons ook niet hebben buiten gekeken.

Wat is ons geheim?

Hoe hebben we dat voor elkaar gekregen? Want van menig ander hier hoor ik dat het vaak anders loopt óf dat ze voor een andere plek kiezen om te verblijven, een vakantiehuisje of zo.

Heb ik alles op de manier van mijn ouders gedaan? Of zij op die van mij?

Heb ik mezelf opzij gezet en weg gecijferd of andersom?

Heb ik de tijd uitgezeten en was ik blij om weer te vertrekken?

Ken ik mijn eigen grenzen niet of heb ik ze niet bewaakt?

Niets van dat alles.

Wat dan?

Wat is dan de sleutel tot succes?

Zoals ik wel eens eerder ter sprake heb gebracht wanneer het ging om een liefdesrelatie, geldt dat eigenlijk voor iedere relatie. Familie, vrienden, collega’s; het maakt geen verschil!

De kunst is om te (blijven) communiceren. Verwacht niet dat de ander je gedachten kan lezen.

Ben duidelijk over wat je wel en niet graag hebt. Natuurlijk is het goed om rekening met elkaar te houden, maar niet ten koste van alles, ten koste van jezelf. Wanneer je lijnrecht tegenover elkaar staat, probeer dan een middenweg te vinden. Het allerbelangrijkste is dat je je eigen onvrede niet ‘weg slikt’ want geloof me dat is het slechtste dat je kunt doen. Het zal aanwezig blijven en een volgende situatie wordt er bij opgeteld, totdat de bom barst en alles er buiten proportie uit komt! En daar schiet echt niemand iets mee op.

Loopt bij jou een relatie niet fijn?

Zou je er graag eens over willen sparren? Bekijken welke stappen je zou kunnen zetten om je wel weer prettig te voelen? Ik maak graag tijd voor je. Klik hier en je hoort snel van me!

Ondertussen kijk ik al weer uit naar de volgende periode die we samen doorbrengen en dat zal waarschijnlijk bij ons hier in Ghana zijn.