Terug

De kameleon

Wat nog meer maakt het zwaar om moeder te zijn?

Wat als je nu alleen de rol van moeder had? Dat zou al ingewikkeld genoeg zijn! Een dagtaak om alles te regelen en voor iedereen te zorgen. Zeker wanneer je altijd alles perfect wilt doen…

Waarschijnlijk heb je meerdere rollen; die van werker, partner, vriendin, sportmaatje, teamgenoot en misschien ook nog wel van mantelzorger. ‘Last but not least’ ben je er zelf ook nog. Met jouw wensen, behoeften en verantwoordelijkheden.

Als ik je met een dier zou vergelijken, ben je net  een kameleon die zich iedere keer weer aanpast aan de situatie waar ze zich in bevindt. Zelfs al ben je lichamelijk aanwezig dan betekent dat nog niet dat je ook echt present bent. Want wanneer je aan het werk bent, dwalen je gedachten af naar hoe je het straks gaat regelen in de avondspits met de kinderen, ben je intiem met je partner, denk je aan alles wat nog gedaan moet worden en sta je je in het zweet te werken, dan ben je in gedachten het boodschappenlijstje aan het invullen….

Ieder keer schakelen van het een naar het ander, vele dingen tegelijk doen (multi-tasken), maar vooral ook proberen álles te onthouden, vreet ongelooflijk veel energie.

In het vorige blog  (Balanceren) heb ik al stil gestaan bij controle en welke negatieve effecten dit kan hebben. Wanneer je meer gaat los laten, zul je direct merken dat dit lucht en ruimte geeft. Maar welke keuzes maak je dan? Wat ga je los laten? En hoe doe je dat dan?

Veel van de dingen die je doet hebben te maken met verwachtingen. Verwachtingen die anderen van je hebben en ook verwachtingen die je dénkt dat anderen van je hebben. Natuurlijk zijn er dan nog de verwachtingen van jezelf.

Doe jij dingen omdat je ze WIL doen? Omdat je je daar prettig bij voelt en dat het je voldoening geeft? Fantastisch! (Maar dit geldt vast niet voor alles wat je doet…)

Misschien doe je dingen omdat je daar iets voor terug krijgt; waardering of goedkeuring van een ander. ’Is dat zo verkeerd dan?’, zou je je kunnen afvragen. Het is niet slecht wanneer je dat zo nu en dan doet. Als je echter de goedkeuring en waardering van anderen NODIG hebt omdat je niet of onvoldoende op jezelf vertrouwt, dan heb je nog wel iets om aan te werken!

Doe jij dingen omdat anderen dit van je verwachten? Je moeder die het vroeger toch ook altijd op deze manier deed, je partner die het logisch vindt dat jij je werk neer legt wanneer jullie kind ziek wordt, je vriendin omdat je binnen een vriendschap áltijd voor elkaar moet klaar staan…

Heb je al eens bekeken wat je zelf vindt? Wat voor jou goed voelt? Tijden veranderen en een belangrijke vraag is of je handelt vanuit jouw waarden en normen of die van een ander? Komt dit namelijk van een ander, dan verlies je onnodig veel energie door tegen jezelf in te gaan.

Is het zo dat je dingen doet, omdat je dénkt dat een ander dit van je verwacht? Vraag je dan eens af hoe je wéét wat de wensen en behoeften van de ander zijn? Ben je hierover in gesprek geweest? Voor je het weet heb je iets voor een ander ingevuld en ga je iets doen waar geen van beiden beter van wordt.

En wat verwacht je eigenlijk van jezelf? Zeg eens eerlijk? Hoe hoog ligt jouw lat? Moet alles perfect? Moeten alle ballen in de lucht blijven?

Staat perfectionisme bij jou hoog in het vaandel? Race je van het een naar het ander zonder tijd voor jezelf te maken? Dat is pas egoïstisch!!! Want voordat je het weet is al jouw energie op gebruikt, je batterij leeg getrokken, je lontje korter dan kort en trek je het dus niet meer. Je valt uit omdat je niet goed voor jezelf hebt gezorgd en kunt vervolgens voor niemand meer iets betekenen, sterker nog; je bent nu afhankelijk geworden van anderen. Eén van je grootste angsten wordt werkelijkheid; je kunt niet meer voor anderen zorgen!

Hoe krijg je helder hoe het allemaal bij jou werkt?

Je kunt de balans die je bij het eerste blog hebt opgesteld nu als uitgangspunt gebruiken. Wat is de reden dat je de dingen doet die je doet? Voor wie doe je ze? En wat zit daar achter?

De verwachtingen van jezelf.

Draagt het bij? Hoe belangrijk is het dat je het (op deze manier) blijft doen? Vergaat de wereld wanneer je een stapje terug doet? Wat gebeurt er wanneer je dit los laat of op een andere manier invult? (Ben aub realistisch). Het is heel belangrijk om te relativeren!

Maak een lijst van de dingen die je doet waarvan je denkt dat een ander het van je verwacht. Het is belangrijk om te checken of je aanname klopt. Verwacht die ander dit wel van je? Ga eens met de ander in gesprek. Ik ben er vrij zeker van dat een aantal dingen nu weg te strepen zijn.

De verwachtingen van een ander.

Van de dingen die overblijven is het goed om zelf eens te kijken hoe jij daar tegenover staat. WIL jij aan die verwachting blijven voldoen? Neem daar ook je draagkracht in mee. Je zou eventueel ook kunnen zoeken naar een tussenoplossing als dat beter voor je voelt.

Veel verwachtingen komen voort uit overtuigingen. Van de overtuigingen die je beperken of belemmeren het leven te leiden dat je wenst kun je maar beter afscheid nemen.

Wil jij weten welke overtuigingen jou beperken en wil je daar ook graag vanaf?

NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ME OP