Terug

Be brave

BE BRAVE!!!

Wanneer je tegen dingen aanloopt en je (eindelijk) besloten hebt dat je hulp gaat vragen, waar ga je dan naar toe?

Wat zijn je eerste stappen ?

Om te beginnen is het fijn wanneer je je verhaal kwijt kan. Dat je al eens iets met een ander kunt delen. Dat kunnen bijvoorbeeld vriendinnen, je ouders of je partner zijn. Je verhaal doen, even ventileren, kan al enorm goed doen. Het is niet meer alleen van jou. We kennen allemaal de uitdrukking ‘gedeelde smart is halve smart’.

In plaats van in cirkeltjes te blijven draaien, in een negatieve spiraal uit te komen of jezelf helemaal vast te zetten, krijgt het lucht. Zelfs letterlijk.

Je voelt je mogelijk al wat lichter 😊

Voor specifiekere issues, zwaardere of heftigere emoties en problemen kun je beter een professional opzoeken.

Het is heel fijn te weten dat je een omgeving hebt die kan ondersteunen, maar daar zit ook meteen een valkuil. Deze personen staan dichtbij je. En het kan nodig zijn om afstand te nemen van de situatie en er dan naar te kijken. Ook wel ‘helicopterview’ genoemd. Want hoe goed bedoeld ook, de mensen die je dierbaar zijn, zullen niet heel objectief kunnen kijken. Mogelijk vormen zij zelfs een deel van het probleem…. En verschillende meningen, adviezen en belangen kunnen je in verwarring brengen.

Onthoud dat hulp zoeken en vragen een teken van kracht en dapperheid is!

Je bent niet (langer) een slachtoffer, maar je neemt verantwoordelijkheid voor jouw leven!

De volgende stap

Is te kijken bij wie je aan de bel gaat trekken.

Heb je een goede band met je huisarts, dan kan deze je wellicht al verder helpen en/of doorverwijzen.

En dan heb je natuurlijk coaches, psychologen, therapeuten….

In het kort de verschillen.

De psycholoog gaat ervan uit dat gedrag wordt gevormd door aspecten uit het verleden. De psycholoog probeert te blijven graven in het verleden, totdat verklaard is waardoor het hedendaagse gedrag zich op deze manier uit. Deze trajecten kunnen lang duren. Aangezien mensen zich graag achter het verleden schuil houden, kan spitten in het verleden nog moeilijker zijn. 

Ook therapeuten richten zich met name op het oorspronkelijk onderliggende probleem.

De coach heeft een andere visie, namelijk een toekomstgerichte visie. De coach bekijkt wat er in het hier en nu gebeurt, om de toekomst te veranderen. Wat zijn belemmerende of juist motiverende aspecten voor het gedrag dat veranderd moet worden? Hierbij vraagt de coach een actieve houding van degene die gecoacht wordt, de coachee, zodat zij via reflectie op het eigen gedrag zelf tot inzichten kan komen. De coach helpt de coachee om zichzelf weer te helpen ander gedrag aan te leren of verbeteren. Deze trajecten duren vaak minder lang dan bij een psycholoog.

Sinds een aantal jaar bestaat er een methodiek die ontwikkeld is door een vrouw en voor vrouwen: Creatrix®. We weten allemaal wel dat vrouwen en mannen van elkaar verschillen. Degenen die het boek ‘Mannen komen van Mars en vrouwen komen van Venus’ gelezen hebben of mijn workshop ‘The Female Factor’ hebben bijgewoond, zullen al aardig wat ‘aha-momentjes’ hebben gehad.

Vrouwen hebben iets anders nodig!

Dat we op nog veel meer gebieden anders zijn en dus ook iets anders nodig hebben wanneer we voor problemen komen te staan, daar was nog niet zoveel aandacht voor. En dat is jammer!!!

Een extra reden om voor mijn (F)empower program te kiezen is dat er niet altijd een verklaring gevonden kán worden voor de problemen waar je tegenaan loopt. Inmiddels weten we dat de oorsprong ook kan liggen in vele generaties voor ons. De wetenschap van de Epigenetica houdt zich hiermee bezig. Kijk voor een video met uitleg op de Facebook pagina van Mothers&Others. (Memories can pass between generations through DNA). 

Jij wil toch ook een oplossing voor je probleem?

Een die op de lange termijn ook nog werkt?!

Ben jij niet zozeer op zoek naar een verklaring, maar wil jij verandering in jouw situatie?

Neem dan nu contact met me op voor een vrijblijvend gesprek om te horen wat ik voor jou kan betekenen.